το 21ο
ΓΥΜΝΑΣΙΟ
στον 21ο
ΑΙΩΝΑ
    21ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ  -  ΤΑΫΓΕΤΟΥ 60  ΑΘΗΝΑ 11255  -  Τηλ. 210-2020028  -  e-mail: mail@21gym-athin.att.sch.gr
Αρχική Σελίδα
Το Σχολείο
Μαθητές
Καθηγητές
Δραστηριότητες
Αθλητισμός
Παιχνίδια
Ανακοινώσεις
Σχολικές Ειδήσεις
Σύλλογος Γονέων
Επικοινωνία
Ευρωπαϊκές Δράσεις
Χρήσιμες Σελίδες
 
  Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ε Σ :
          
  Σχολικό Έτος 2023-2024  
     
  Παπαγεωργίου Ιωάννα
 Σχολική Ψυχολόγος
 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
  Σχολικό Έτος 2021-2022  
     
  Καραμούζης Ιωάννης
 Ψυχολόγος
 
  ikaramouzis.psy@gmail.com  
ΕΝΤΥΠΑ    
  Τηλεφωνικές Γραμμές Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης  
     
  Οδηγός για την Πρόληψη Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων  
     
  Οδηγίες για Γονείς  
  Ναρκωτικά: Μύθοι και Αλήθειες  
     
  Υγεία Παιδιού  
     
     
Στέκι Νέων του ΚΕΘΕΑ    
  Το Στέκι Νέων του ΚΕΘΕΑ στα Εξάρχεια λειτουργεί όλο τον χρόνο ως φιλικός χώρος αναφοράς και δραστηριοποίησης για παιδιά, νέους και νέες έως 21 ετών, αλλά και ως κέντρο συνεργασίας με την ευρύτερη κοινότητα.
 
Στόχος του είναι η υποστήριξη της ομαλής προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών και των νέων, και η πρόληψη βλαπτικών μορφών συμπεριφοράς, όπως η χρήση ουσιών και η παραβατικότητα, ή η έγκαιρη παρέμβαση στα αρχικά στάδια εκδήλωσης αυτών των προβλημάτων.
 
Παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης, συμβουλευτικής, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχοεκπαίδευσης μέσα από εργαστήρια και σεμινάρια, παρέμβασης στην κρίση, κινητοποίησης και παραπομπής.
 
Τους καλοκαιρινούς μήνες στο Στέκι πραγματοποιείται θερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για νέους και νέες 10 -17 χρονών που παραμένουν στην πόλη.

Στις δράσεις του Στεκιού περιλαμβάνονται επίσης ενημέρωση και εκπαίδευση για θέματα εφηβείας και πρόληψης σε γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η. Αναπτύσσονται επίσης συνεργασίες και δίκτυα με τοπικούς φορείς και σχολεία για την προώθηση της πρόληψης και την κοινοτική ανάπτυξη.


 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τσαμαδού 7
Εξάρχεια
210-9212961
info@prevention.gr
 
ΚΕΘΕΑ    
  Ένα ασφαλές και λειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από τα ναρκωτικά και άλλες μορφές εξαρτητικής συμπεριφοράς, όπως η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο. Αυτό προϋποθέτει από τους γονείς, μεταξύ άλλων, να είναι καλοί ακροατές, να διατηρούν ζεστή και θετική σχέση με παιδιά, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτά, να τα βοηθούν να αναλάβουν ευθύνες, να θέτουν σταθερά και λογικά όρια και να δίνουν θετικό παράδειγμα με τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής τους.
 

 
Προγράμματα για Γονείς    
  Με εξειδικευμένα προγράμματα το ΚΕΘΕΑ δίνει τη δυνατότητα στους γονείς:  
 
  • να μάθουν πώς μπορούν να ενισχύσουν την υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους, ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο στο οποίο αυτά βρίσκονται,
  • να μοιρασ��ούν δυσκολίες και προβληματισμούς που σχετίζονται με τον σύνθετο και απαιτητικό ρόλο τους,
  • να ενημερωθούν έγκυρα για το θέμα της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ, την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο και άλλες βλαπτικές μορφές συμπεριφοράς,
  • να βελτιώσουν τον τρόπο επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια,
  • να αναπτύξουν στενότερη σχέση με το σχολείο και
  • να αξιοποιήσουν τις πηγές βοήθειας σε θέματα υγείας, κοινωνικής φροντίδας και εκπαίδευσης που προσφέρονται στην τοπική τους κοινότητα.
 
  Ανάλογα με τις ανάγκες, τα προγράμματα πρόληψης για γονείς μπορεί να έχουν είτε βραχύχρονο ενημερωτικό χαρακτήρα είτε μακροχρόνιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπως σχολές γονέων και εργαστήρια.
 
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:
για την Αττική, με το Δίκτυο Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ στο 210-9212961, 210-9212391, info@prevention.gr
ή
με τα κατά τόπους θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ για την υπόλοιπη Ελλάδα.
 
     
Διαδικτυακοί Κίνδυνοι    
  5 Διαδικτυακοί Κίνδυνοι που οι Γονείς πρέπει να Γνωρίζουν
 
 

1.

Cyberbullying: Συμβαίνει όταν κάποιο κακόβουλο άτομο, παρενοχλεί ένα άλλο με τη χρήση της τεχνολογίας. Η παρενόχληση αυτή μπορεί να γίνεται σε τακτικά ή άτακτα χρονικά διαστήματα, μέσω οποιασδήποτε πράξης εκφοβισμού, επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει καταστάσεις, όπως η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός ατόμων από εφαρμογές συνομηλίκων, διάδοση προσβλητικών φημών κ.ά.!
 

 

2.

Sextortion: Στη σεξουαλική εκβίαση, το άτομο που βρίσκεται σε ρόλο θύτη, συνήθως προσεγγίζει το θύμα μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε ακατάλληλες πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει είτε χρήματα, είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη ακατάλληλου περιεχομένου, προκειμένου να μη δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό.

 

3.

Grooming: Επικοινωνία μέσω διαδικτύου με σκοπό την αποπλάνηση. Ο συγκεκριμένος όρος εννοεί ενέργειες που πραγματοποιούνται από ενήλικο άτομο για να προσελκύσει ανήλικα άτομα προκειμένου να έρθει σε επαφή μαζί τους στον φυσικό κόσμο, με σκοπό την τέλεση γενετήσιων πράξεων ή την τέλεση του αδικήματος της παιδικής πορνογραφίας.

 

4.

Fake News: Οι ψευδείς ειδήσεις είναι ιστορίες, οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως ως δημοσιογραφικές, είναι όμως κατασκευασμένες εσκεμμένα, για να εξυπηρετήσουν κάποιον σκοπό. Ο σκοπός ύπαρξής τους μπορεί να είναι εμπορικός, όπως η προώθηση ενός προϊόντος ή η δημιουργία κίνησης (traffic) προς μία ιστοσελίδα (clickbait) ή πολιτικός, όπως η παραπληροφόρηση - διαμόρφωση κοινής γνώμης.
 

 

5.

 Hate Speech: Ρατσιστικό περιεχόμενο / Μισαλλόδοξος λόγος. Συχνά συναντάται στον κόσμο του διαδικτύου, μέσω της δημοσίευσης απόψεων ή στοιχείων που αποσκοπούν να μειώσουν ή να προτρέψουν σε διακρίσεις ή βίας εναντίων προσώπων που προσδιορίζονται με βάση κάποια χαρακτηριστικά, όπως η φυλή, το χρώμα, η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου κ.ά.!  
     
  Πού να απευθυνθώ αν αντιμετωπίζω πρόβλημα;
 
 
Γραμμή Βοηθείας
help-line
210-6007686
Η Γραμμή Βοηθείας ‘help-line 210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά & εφήβους/ες και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ).

Η Γραμμή Βοηθείας αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος πλαισίου Safer Internet με τους δύο άλλους άξονες τη Δράση Ενημέρωσης saferinternet4kids.gr και την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για Παράνομο Περιεχόμενο και Παράνομη Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο SafeLine.gr.

Τα στελέχη της Γραμμής Βοήθειας είναι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο και μπορούν να παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη για τα παρακάτω θέματα:
 
     
 
  • Συμπεριφορές εξάρτησης στα διαδικτυακά και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
  • Συμπεριφορές εξάρτησης από τον τζόγο και την πορνογραφία.
    Επίσης, θέματα διαδικτυακού ρατσισμού και ξενοφοβίας καθώς και διαδικτυακού εκφοβισμού αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία από τους ειδικούς συνεργάτες μας.
  • Η παιδεραστία, η διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming) και η παιδική πορνογραφία αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και με την παραπομπή των ενηλίκων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και την αστυνομία.
  • Ψεύτικα προφίλ, ακατάλληλο και επιβλαβές περιεχόμενο (όπως πορνογραφία, βία κλπ), διαδικτυακές άπατες είναι θέματα που η γραμμή βοήθειας έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί.
  • Στα θέματα αυτοκτονίας και διατροφικών διαταραχών που σχετίζονται με το διαδίκτυο οι ειδικοί συνεργάτες μας μπορούν να δώσουν χρήσιμες συμβουλές και να παραπέμψουν στις αντίστοιχες δομές όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
 
     
  Συμβουλές για να παραμείνουμε ασφαλείς!
 
 
  • Δεν απαντάμε στα εκφοβιστικά μηνύματα.
  • Μπλοκάρουμε την πρόσβαση στο άτομο που τα στέλνει.
  • Κρατάμε και αποθηκεύουμε τα μηνύματα ή τις συνομιλίες. Αυτό θα μας είναι χρήσιμο, εάν χρειαστεί ή εάν θελήσουμε να το καταγγείλουμε.
  • Δεν προωθούμε μηνύματα ή εικόνες και φωτογραφίες που θα μπορούσαν να πληγώσουν τα συναισθήματα κάποιου ατόμου. Έχουμε στο μυαλό μας ότι, εάν κάποιο άτομο μας στείλει ένα μήνυμα και το προωθήσουμε ή γελάσουμε με αυτό, στην ουσία γινόμαστε και εμείς μέρος του εκφοβισμού.
  • Αναφέρουμε το πρόβλημά μας στους γονείς μας ή σε άλλα ενήλικα άτομα που εμπιστευόμαστε.
  • Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να απευθυνθούμε και στη γραμμή βοήθειας help-line όπου εξειδικευμένοι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο μπορούν να μας παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη.
 
  Πηγή και περισσότερες σχετικές πληροφορίες στο παρακάτω link: https://saferinternet4kids.gr/
 
   
  
 

ΣΧΕΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Δράση για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο στην Α' Γυμνασίου
 
Στα πλαίσια του μαθήματος της Πληροφορικής,
οι μαθητές της Α' Γυμνασίου ενημερώθηκαν για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου αξιοποιώντας την πλατφόρμα
           
saferinternet4kids.gr
 
Τα παιδιά ενημερώθηκαν και για τις πλατφόρμες:
           
help-line.gr
και
            safeline.gr
τόσο για την αξία όσο και για την χρησιμότητά τους.
 
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Πασχαλούδη Βαΐα
 
Ενημερωθείτε στη Δράση για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
 
 
 
 
 
     
     
     
     
     
   
   
 
 
 
 
 
Τελευταία Ενημέρωση
Σελίδας     23/11/2023
Κατασκευή:  Ομάδα Μαθητών της Γ' Τάξης του 21ου Γυμνασίου Αθηνών
Υπεύθυνη Καθηγήτρια Β. Πασχαλούδη